Maakt wonen waar

Contactgegevens

Kanaalpark 140
2321 JV Leiden
(Op afspraak)

 

Xandra +31 (0)6 18 69 39 09
Sandra +31 (0)6 42 40 04 78

 

info@vivoaankoopmakelaars.nl

Volg ons op Social Media!
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Veelgestelde vragen

Je bent als een blok gevallen voor een huis. Dat er hier en daar nog een likje verf overheen moet, neem je voor lief. Maar helaas zijn niet alle gebreken even goed zichtbaar. Een bouwtechnische keuring kan je veel duidelijkheid verschaffen over de bouwkundige staat van het huis én over eventuele herstelkosten waar je rekening mee moet houden. Zo voorkom je dat het huis van je dromen achteraf een nachtmerrie blijkt.

Een bouwtechnische of bouwkundige keuring is een onafhankelijke, nauwkeurige inspectie van een bestaande woning. Samen met een bouwkundige bekijk je de woning van het dak tot aan de kruipruimte en van de bedrading tot aan de riolering. Zijn de meterkast, lichtpunten en stopcontacten in orde? Is de woning niet aan het verzakken?

Je bent niet verplicht om hierbij aanwezig te zijn, maar het is wel de beste manier om met een andere blik naar de woning te kijken. De inspecteur zal gebreken aanwijzen en een toelichting geven; je kunt vragen stellen, bijvoorbeeld over de bouwtechnische haalbaarheid van een verbouwing. Na een paar dagen ontvang je het rapport per mail of post. De verkoper en de verkoopmakelaar ontvangen dat niet, tenzij jij het aan hen overhandigt.

Hoeveel procent wordt er gemiddeld overboden? Hoeveel procent boven de vraagprijs bieden? Met welk percentage moet je rekening houden? Vragen die ons bijna dagelijks worden gesteld.

De belangrijkste vraag zou eigenlijk moeten zijn, wat is een woning op dit moment waard? De vraagprijs wordt namelijk door verkopend makelaar en de verkoper bepaald. De vraagprijs wordt over het algemeen vastgesteld in combinatie met de gekozen verkoopstrategie. Soms extreem laag maar kan ook realistisch zijn vastgesteld.

Oftewel hoeveel je moet overbieden of eraf kunt onderhandelen, kan je het beste bespreken met jouw aankoopmakelaar voordat er een bod wordt uitgebracht.

In de Nederlandse wet wordt een koopovereenkomst pas bindend als beide partijen overeenstemming hebben bereikt over de koopsom, alle voorwaarden en de koopovereenkomst is ondertekend. Ook wel het "schriftelijkheidsvereiste" genoemd. 

Voordat dit gebeurt zijn koper en verkoper vrij om zonder verplichtingen van de overeenkomst af te zien.

Wanneer de akte van levering (notariële akte) is ondertekend en de koopsom is betaald ben je eigenaar van de woning. De eigendom wordt dan overgedragen van verkoper naar koper. Vanaf dat moment ben je de legale eigenaar van de woning.